Inte så ruskigt Höstrusk

av Claes Uddgren -

Prognosen om att det skulle bli en frostnatt inför Höstrusket på Hällabanan i Västerås visade sig som tur var vara fel. Visserligen var förmiddagen kylig men det blev aldrig någon frosthalka på banan. Icke desto mindre blev det så stora skillnader mellan tidsgrupperna i Junior 125 att arrangörerna bestämde sig för att saxa resultaten. Detta tog en…
 Läs mer...

Mathilda Europamästare i Rotax

av Claes Uddgren -

Mathilda Olsson är nu klar för Världsfinalen i Rotax Max Challenge, som körs i slutet av oktober på Sarnobanan i närheten av Neapel. Hon vann den ena av de två finalerna i sista omgången av Rotax Euro Trophy, som kördes i tyska Wackersdorff. Men hon hade egentligen inte behövt åka dit, då mästartiteln var klar redan före sista deltävlingen.
 Läs mer...

Benji tog en bronsplats i tyska finaltävlingen

av Claes Uddgren -

Årets femte och sista deltävling i Tyska mästerskapets avhölls i Ampfing 4-6 oktober med ett knippe svenskar på plats. Bästa resultatet stod Kristianstads CRG-förare Benjamin "Benji" Törnqvist-Persson för då han gick in som trea i den första av de två finalracen i KZ 2.
 Läs mer...

Besvärligt för Cambio Cup

av Claes Uddgren -

Ifjol hade Cambio Cup semester, då KZ 2 ingick i Swedish Kart League, som tyvärr är till banor baserade enbart i Södra Sverige. Så i år återuppstod Cambio Cup, men det visade sig nästan vara omöjligt att få till ett vettigt program, då 10-15 svenska åkare kör EM-serien, VM och Tyska Mästerskapet. Man plockade ut fem svenska tävlingar varav fyra…
 Läs mer...

Isac Valtonen slutsegrare i X30 Challenge

av Claes Uddgren -

Finalomgången ax IAME X30 Challenge kördes tillsammans med Sverigecupen i Linköping en kylig söndag, som dock bjöd på uppehållsväder. Isac Valtonen från Göteborg får försvara Sveriges färger i Världsfinalen i och med att han blev totalsegrare i serien, men det var en annan göteborgare, Simon Sjögren, som var segerherre på Sviestadsbanan efter att…
 Läs mer...

Linus Granfors omutlig

av Claes Uddgren -

Liksom Microklassen gällde Junior 60 bara Sverigecupen, men man fick ändå ihop 14 deltagare, där Linus Granfors stod i en klass för sig, sånär som på det andra heatet, där han kostade på sig att ta stryk av hemmafavoriten William Adolfsson.
 Läs mer...

Casper tog Juniortiteln i X30

av Claes Uddgren -

Efter ett succéartat inhopp i Rotax Max med en lånad Birel under lördagens RMC-lopp var Rasbos Casper Jansson på söndagen tillbaka i sin OTK med X30-motor med uppdrag att vinna finalen och hela mästerskapet i X30-serien. Och det gick vägen.
 Läs mer...

Redan avgjort i Mini

av Claes Uddgren -

Sverigecupen i Linköping var även finaltävling i Raketcupen, där Järfällas Victor Sundberg redan hade skrapat ihop så många poäng att han nu nöjde sig med att vara åskådare och lite senare på kvällen ta emot sitt förstapris. Detta gav Västerås MKR-vinnare för året Gustav Ryderdahl tillfälle att skina på Sviestadsbanan.
 Läs mer...

Scott Lindblom blev Sverigecupetta

av Claes Uddgren -

Scott Lindblom, som redan har MKR-titeln i sitt bälte spädde på framgångarna med att vinna även Sverigecupen i Linköping i Microklassen. Den ingick inte i Raketcupen, som (till min okännedom) avslutades redan i Rasbo en vecka tidigare. Av den anledningen kördes klassen inte under lördagen, då det bara var poängjagande klasser i Rotax Max…
 Läs mer...

Tunt utan Freddie

av Claes Uddgren -

Eftersom Freddie Carlsson redan hade säkrat segern i RMC:s DD2-klass och dessutom hade köpare på sin Tonykart, så valde han att bli åskådare istället för tävlande. Freddie var naturligtvis på plats i Linköping för att ta emot sitt pris vid kvällens Rotaxfestligheter.
 Läs mer...

Vigor i topp i tre av fyra race

av Claes Uddgren -

Vigor Hjorvard (ett svenskt vikinganamn och inte utländskt som jag länge trott) dominerade den tyvärr tunna Rotax Junior, där det redan efter förra tävlingen stod klart att Wilgot Edqvist hade vunnit Rotax Challenge-serien. Så Wille körde liksom tidigare i Lidköping i Rotax Senior istället.
 Läs mer...

VM-brons för Emil Skärås

av Claes Uddgren -

Växellådsklasserna KZ och KZ2 hade sin VM-tävling på South Gardabanan i italienska Lonato tillsammans med serieavslutningen av Academyklassen. I KZ 2 har Emil Skärås från Västerås redan ett EM-guld i år och nu spädde han på med en bronsmedalj i VM. Inte illa!
 Läs mer...

Fem man i OK Junior

av Claes Uddgren -

OKJ-klassen har bara kört en gång tidigare i år och det var i Södertälje med ett klart Stockholmsinfluerat startfält. Teodor Ödmark hade en händelserik dag men vann till slut den avgörande finalen.
 Läs mer...

Caspers dubbelseger

av Claes Uddgren -

Junior 125 var näst sista klass vid MKR-avslutningen i Rasbo med hela 41 startande, vilka kördes i två tidsgrupper, tre heat, B-final samt två finaler. Söndagsmorgonens regn upphörde lagom till tidskörningen, men det var ofrånkomligt att den andra gruppen skulle få lite mindre väta att plaska i, så de två bästa tiderna kom just från den andra…
 Läs mer...

Blöt inledning på söndagen i Rasbo

av Claes Uddgren -

Fyra klasser avverkades den sista dagen av MKR-finalen i Rasbo. Under natten till söndagen regnade det rejält, så det var blött värre under all tidskörning samt under de första heaten. Mini inledde. Där var Västerås Gustav Ryderdahl redan klar mästare, så det spelade ingen roll att det inte gick så bra i finalerna.
 Läs mer...

Alexia vann allt utom MKR-titeln

av Claes Uddgren -

Racerföraren Alx Danielssons dotter Alexia siktar säkert på att gå i sin pappas fotspår. Vid MKR-finalen i Rasbo vann hon allt från tidskörning till final i Micro, men slutade ändå fyra poäng kort till Scott Lindblom i MKR-sammanräkningen. Scott har för övrigt också en pappa som har kört bilracing.
 Läs mer...

Kylig men spännande MKR-avslutning

av Claes Uddgren -

2020 års SM-arrangör Rasbo MK utanför Uppsala stod som värd för årets MKR-final en kylig men mestadels torr hösthelg på Rörkenbanan. Det regnade visserligen under lördagsnatten, men det var bara de två första söndagsloppen, som krävde regndäck även om en del hade dem på även i det tredje, upptorkande heatet. Upplägget var en smula ovanligt med…
 Läs mer...

Inga svenska VM-medaljer i Finland

av Claes Uddgren -

Vid För-VM i finska Alahälmä för en månad sedan tog Philip Victorsson en fin andraplats i finalen i OK Junior. Vid själva VM:et 6-8 september gick det betydligt sämre. Av de tolv svenskarna lyckades bara tre ta sig till de två finalerna. Minst dåligt gick det för Noah Milell, som gick in på 13:e plats i OK-finalen.
 Läs mer...

Hannes total sexa i X30 Euro

av Claes Uddgren -

IAME X30 Challenge hade sin årsavslutning i franska Salbris med tre svenskar på plats i Seniorklassen. Det gick inte direkt lysande, men resultaten var tillräckliga för att den annars TCR- (gamla STCC) föraren Hannes Morin skulle bli seriesexa totalt.
 Läs mer...

Oliver omöjlig

av Claes Uddgren -

Eftersom Senior 125 inte ingick i någon serie utan bara gällde äran kände sig endast 21 förare manade att ställa i Göteborgs Stora Pris. Men i Göteborg finns några av landets bästa förare och de var nästan mangrant på plats. Det var väl bara Robin Knutsson som fattades. Han körde nämligen X30 Euro Challenge i Frankrike. Göteborgarna turades om…
 Läs mer...

Efter Albin Enander och Albin Sturesom kom Albin Karlsson

av Claes Uddgren -

Göteborgs Stora Pris innehöll i år tio klasser varav åtta ingick i olika serier. Så de enda två "inbjudningsklasserna" var Junior 125 och Senior 125. Trots det var Juniorklassen nästan fulltalig med hela 31 deltagare, där Örebros Albin Karlsson visade sig vara den starkaste med seger i både förfinal och final.
 Läs mer...

Från sommar till höst

av Claes Uddgren -

Lördagens heta sommarväder förvandlades blixtsnabbt till höstväder under natten till söndagen under Göteborgs SP. Det regnade under större delen av natten och morgonen, så all söndagsträning, tidskörning och första kvalomgången fick köras på regndäck. Sedan slutade det visserligen att regna, men kyla och blåst gjorde det hela till en ganska trist…
 Läs mer...

Nu är Albin Stureson stor

av Claes Uddgren -

Sedan han lämnade Cadettiåldern har Albin Stureson och hans tvillingbror Fabian tävlat i fem år. Det har varit ömsom vin och ömsom vatten. Segrar har inte saknats, men det stora genombrottet för Albin kom när han vann Göteborgs Stora Pris och spöade alla duktiga danskar, som mer eller mindre har dominerat Junior 60 de senaste åren.
 Läs mer...

Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.